Sejarah Smart Watch Saya Guna

Kongsikan :

Share on whatsapp
Share on telegram
Share on facebook
Share on twitter

Jam adalah satu kemestian perlu digunakan setiap masa contohnya jam diding, jam loceng, jam phone dan jam tangan. Anda tahu kegunaan jam dan kelebihan jam zaman sekarang jam dah berbagai jenis di keluarkan ada yang jam disediakn Speaker Bluetooth. Ramai yang juga yang jenis mengumpul jam tangan mereka dari pada jenama terkenal seperti G-Shock, Swatch, Rolex, Apple dan lain-lain. Kejap ada saya kata Apple tadi ye benar Apple Watch jenama tidak asing lagi dari Apple USA satu jenama dari siri komputer dan smartphone. Baru-baru ini pada 15hb September 2020 Apple telah melancarkan Apple Watch Siri6 dan SE.

Apple Watch Siri6

Ok kita bukan hendak bahaskan Apple Watch. Jom lihat apa Jam saya dalam kategori Smart Watch. Pada awal 2013 saya telah berjinak mengunakan ‘sony ericsson live view’ ini boleh di ketegori kan Smart Watch kerana di sediakan Starp band atau dalam bahasa tali jam. Fungsi dia lebih kurang seperti smart watch yang tranding sekarang.

Sony Ericsson Live View

Kekurangan ni tiada Heart Rate dan sensor yang lain. Bateri akan kurang tahan dan mempunyai Screen yang kecil dengan bersaiz 128pixel dengan penjanaan screen Oled. Pada zaman ini sony sahaja yang sudah keluarkan fungsi Smart watch kerana Samsung baru nak keluarkan phone Galaxy Note dan Apple pun baru hendak mula naik. Fungsi sony ericsson live view tidak lebih kepada aktiviti sukan dia hanya untuk keggunaan notification sahaja. Cara pengecasannya mengunakan Micro Usb dan agak leceh nak mengecas. Apabila bateri tidak tahan lama saya beralih ke jam biasa, berbagai jenis saya beli untuk kesusuaian pada tangan dan mata. Aduhai tiadakan smart watch yang bagus dan murah sedangkan Apple Watch sudah mula keluarkan siri 1. Pada 2015 saya mencari Smart watch melalaui phone jenama saya gunakan jenama apa dan model apa yang keluarkan Smart watch dan akhirnya 2016.

Xiaomi Mi Band 2

Pada 2016 saya mengunakan Phone Xiaomi yang yang model siri Redmi 3S pada masa tu xiaomi baru naik kedunia teknologi eco system nya mula bertambah. Kenapa saya beli Mi Band 2 dan tidak beli siri 1? Kerana siri 1 tiada screen hanya untuk Jejak untuk bersukan tiada Jam dan notification Facebook, Call dan lain-lain. Mi band 2 pernah menjadi Smart watch atau band terlaris didunia No.1 mengalahkan Appel Watch dan Samsung Smart Watch kerana dengan hargan RM119 sudah boleh beli. Kini teknologi Smart watch meningkat saya mula beralih kepada abangnya Mi Band 4, Cop kenapa tidak Mi Band 3 kerana fungsi dia dan screen dia sama tidak banyak pebezaan. Jom kita lihat Mi Band 4.

Xiaomi Mi Band 4

Nampak berwarna dari Mi Band 2 kan itu kerana dan kenapa saya beli Mi band 4 sudah mengunakan screen Amoled dan sudah ada ketahanan Air 5atm sama dengan jenama jepun itu hahah dia ada fungsi Swimming pool menarikan. Walaupun screen kecil dan fungsi boleh tukar wallpaper ikut gambar kita. Apa bila sudah setahun guna xiaomi tetap keluarkan perbagai nama smart watch seperti sub jenama Amazfit dari US. Model bertambah dari Amazfit bip hingga kini zepp. Lupa hendak bagi tahu sebelum saya mengunakan miband 4 saya gunakan Amazfit bip agak besar beza screen digunakan hanya LCD biasa warna agak malap sedikit dan bermulalah dari situ minat pada smart watch dari xiaomi bertambah sehingga tertubuhnya satu Community Amazfit Malaysia di Telegram yang saya Owner dalam group itu dan pengikutnya telah mencicah 703 Ahli datang dari perbagai negeri seluruh malaysia sabah dan serawak sesiapa yang berminat boleh join community ini di telegram ‘@amazfitmalaysiacommunity‘ biasa yang join adalah pengguna smart watch. Banyak pemasalahan kami bincang dalam group itu pasal smart watch.

Amazfit Bip / S

Selepas saya mengunakan Mi Band 4 saya mengunakan Amazfit Verge Lite agak besar dan bulat. Fungsi ketahanan air hanya ip168 sahaja. Fungsi GPS telalu tepat bila digunakan kurang pada strap sahaja susah nak di cari yg sesuai dan case yang agak tidak menarik. Saya masih ada lagi dan sekali sekala saya menukar dengan Amazfit GTS. Screen Amoled agak terang dan lawa fungsi kawal muzik dari jam ke phone ada. Tadi saya ada katakan Amazfit GTS apa itu.

Amazfit Verge Lite

Kenapa saya cerita pasa Xiaomi smart watch dan Amazfit apa bagusnya sehingga banyak sangat saya pada ini semua kerana untuk mendapatkan gerakan nadi kita dan pegerakan kita seharian berapa kilometer kita berjalan jogging dan melakakun aktiviti sukan bukan kerana nak bergaya sahaja. Fungsi untuk kita berada dalam treadmill pun ada. Apabila saya mengunakan Amazfit GTS fungsi dia bertambah dengan adanya untuk berenang notification yang lawa dan aksesori yang mudah cari. Fungsi sama dengan Verge Lite hanya beza ketahanan Air ip168 untuk Verge Lite dan 5Atm untuk GTS dan body Mattel. Oklah tidak mahu banyak cerita lagi jika anda mahu mengukannya silalah beli dia mana-mana Mi Store atau Shopping Online yang ada.

Amazfit GTS

Bukan GTS jadi rebutan saya pada 2021 saya telah beralih ke satu lagi smart watch XIAOMI MI Watch Global atau china versi MI Watch Color. fungsi nya lebih baik dan warna yang saya ambil adalah Navy Blue ketepatan dengan Apple Watch Siri 6. Wah fungsinya ada Oxygen Blood, Air Presure, Snap Photo dan beratus jenis sukan dengan Watch Face yang banyak.

XIAOMI Mi Watch Global (Navy Blue * Bukan hitam)

Saya nak cerita kisah atau sejarah Smart watch saya bukan penggalaman mengunakannya hihihi.

Xiaomi Mi Watch in the global version are a big disappointment | Xiaomi  Planet
XIAOMI Mi Watch Global (Mempunyai 3 warna