Kenapa Sahabat Buat Website www.zulfaqarsidek.com

Websites Saya

Salam guy’s maaf semalam tiada update di website saya, jom kita mulakan hari ini dengan artikel baru dalam masa zaman sekarang teknologi mankin meningkat naik kita pun perlu ikut pekembangkannya jika tidak xkan boleh nya kita untuk teruskan teknologi yang lama dari dekstop hingga ke smartphone. Adakala ada setengahnya sudah lupa pada laptop kenapa sebab sudah ada tablet yang besar senhingga 10.1″ ye betul gilakan dan mudah dibawa kemana-mana dan mudah guna juga.

Editor Zulfaqar Sidek

Jom kita mulakan “Kenapa Sahabat Buat Website..” ok semua saya ZULFAQAR BIN SIDEK atau dulu gelaran Luki’s86 berasal dari Johor Bahru, Johor, Malaysia. Hampir 14thun berkecimpung dalam bidang seni grafik sejak 2007 lagi. Bermula asal saya dalam bidang Multimedia Kreatif Animasi (Kolej Komuniti Segamat, Johor) dalam masa itu bidang animasi masih tidak meluas lagi di Malaysia oleh kerana itu saya tekat menukar kod bidang saya kepada Pereka Grafik. Masa itu bermula dengan software grafik yang rendah Adobe Illustrator 10 dan photoshop biasa. Zaman itu grafik sudah mula naik lebih tinggi berbanding dengan animasi. Saya kearah itu dengan pelahan belajar mengunakan software grafik

Adobe Illustrator

Pada tahun 2009 saya dapat tawaran sambung belajar lagi di Politeknik Johor Bahru atau di kenali sekarang Politekni Ibrahim Sulta selama 1tahun setengah (Bridging) kerana saya lulusan Kolej Komuniti Segamat. Disitu mula lebih besar saya dalam bidang grafik kerana kod bidang atau major saya berubah Seni Rekabentuk Grafik (Jabatan Rekabentuk Komunikasi Visual). Majoring saya sebenar Advertising atau pengiklanan masih dalam lingkungan pereka grafik. Saya belajar lebih sendiri ilmu grafik lebih meluas. Saya jenis suka melukis dan mereka disini saya dapat mengolahkan dalam bentuk grafik lebih mudah untuk dapatkan hasil sebenar atau reality. Bila saya menguasai dalam grafik hampir 14tahun saya berbesar hati untuk kongsi semua orang tentang grafik saya dan ilmu yang saya ada.

Anda Wira Negara


Setiap kali saya begerak banyak ilmu saya dapat untuk menghasilkan grafik yang lebih realistic and achievable  pemikiran orang ramai kerana hasil kerja saya datang dari inpirasi orang ramai yang ada di luar sana. Buka mengikut hasil grafik yang lain mengikut suasana yang ada ragam manusia yang ada. Dalam masa 14tahun apa yang saya sudah lakukan, banyak saya meceburi dan mencuba. Saya sudah pernah ada Syarikat Photography sendiri iaitu ‘STEADY JOHOREAN Photography’.

Steady Johorean Photography 2015

Terkini ada ‘PITStopprg (PITStop Percetakan Rekabentuk Grafik)www.pitstopprg.com Yang akhir belum habis dilaksanakan disebabkan pendamik Covid-19. Tidak mengapa kerana PITStopprg lebih kepada kongsi ilmu grafik sahaja macam mana nak mulakan jadi seorang pereka grafik. Ia tidak susah dan tidak mudah banyak kena belajar ilmunya

www,pitstopprg.com

Setiap kejayaan ada segalnya yang harus kita kongsikan bukan kita simpan dan pendam terus buang ibarat angkat bakul sendiri. Ada ilmu jangan kita terlalu sombong dan bongkak yang kita berjaya atas usaha kita. Tuhan yang memberi kerjayaan kita ini bukan semua yang dapat kerjayaan yang sama, jadi kita kena kongsi pada semua orang kisah kita. Kita tidak tersalah alamat bro kita ada dijalan yang betul bantu Rakyat Marhaen yang susah dan tidak banyak ilmu mereka.

Kelas Digital

Gambar di atas adalah gambar kelas grafik yang saya nak kongsi pada semua pelapis muda yang ada bukan kita bagi mereka rendah martabat selamanya kita sebagai rakyat marhaen seperti mereka ada ilmu kita kosngsikan juga untuk mereka berjaya. ‘Jom Belajar Poster Digital Ai’ sudah lama di mulakan sejak 2016 pada mula saya berhenti buat photography wedding semasa itu tajuk Jom Belajar Grafik Ai. Disini saya mahu bantu anak muda yang tercicir dalam pelajaran untuk membuat perniagaan dalam bidang grafik walaupun hanya sekecil modalnya. Untuk warga emas yang hanya mahukan bekerja dari rumah dialu-alukan untuk mencari pendapatan bulanan tambahan. Semua itu tidak lagi tercapai kerana pendamik Covid-19 masih lagi ada jadi apa saya buat sahabat semua. Saya mulakan baru dengan membuat Website saya www.zulfaqarsidek.com untuk berkongsi ilmu dan artikel yang menarik.

www.zulfaqarsidek.com


Di sini saya mahukan banyak-banyak berkongsi tentang kehidup, kerja, kerjayaan, kerjaya dan teknologi. Inilah saya gantikan dengan kelas grafik kepada website saya untuk orang baca secara percuma dan copy ilmu yang saya bagikan kepada semua. Cabang Multimedia terlalu banyak sehingga kini teknologi menunjukan Screen boleh lentur di smartphone kita. Jadi apa perpatah ‘Biarkalah Jangan mengalah’. Dan kita harus kosngsikan ilmu kita agar dapat keberkatan dalam pelajaran kita dapat.

Log masuk