Sedapnya burger…?

Burger 4Fingers

Hampir 96% rakyat Malaysia mengemarkan burgers tidak kira yang murah ataupun yang mahal. Kita dikatakan boleh hari-hari inginkan burger bukan satu atau di gelar ‘single’ dan ada yang pilih ‘double’ biasa atau ‘double’ kahwin. Bila kita lihat gelagat orang membeli burgers ada tidak mahukan sayur, mayornis, sos dan hanya daging sahaja. Ehm pasti tertanya-tanya kenapa saya buat atikel burgers adakah saya pengemarnya jawapannya ada ‘ya’ tapi telah di kurangkan pemakanan burger.

Burger Chesse Mekdi Malaysia

Jom kita namakan lagi jenis burgers dan jenama yang ada di Malaysia :-
Jenama : Mekdi, KFC, Burger kings, 4Fingers, Marrybrown, Feul Sack, dan Ramly
Jenis burgers : Burger daging/ ayam, burger benjo (telur), burger kahwin (ayam & daging), burger bakar, burger (rusa, arnab, ikan & kambing), burger oblong (jenis panjang).

Burger Ramly Kg. Baru KL

Perbagai nama dan jenama di buat kita ambil contoh Ramly mengeluarkan burger jenis oblong yang panjang dan di salut dengan sos ladar hitam dan ditaburkan sayur seperti salat dan bawang. Burger yang sama dengan oblong adalah jenama Mekdi iaitu ‘Prosperity Burger’ yang hanya keluar dekat perayaan tahun baru cina jenama Mekdi ramai yang tertunggu-tunggu untuk di makan. Mekdi banyak mencuba mebuat burger yang agak pelik seperti burger Korean (roti hitam) & burger Nasi Lemak ada yang kena pada rasa ada yang tidak berminat dengan rasanya.

Burger Ramly Wangsa Maju KL #burgerkampung

Untuk burger Nasi Lemak banyak persaing Mekdi yang membuat meniru rasa yang sama contohnya Burger Kings dan Marrybrown, akan tetapi  Marrybrown ada kelainan dia letak nasi dan sambal dalam bahanya berbeza dengan Mekdi hanya sambal, telur dan timun bergitu juga Burger kings. Bagi kita rakyat Malaysia sudah terbiasa dengan jenama tidak asing lagi Burger Ramly kerana harganya murah dan simple cuma banyak minyak sahaja. 

Burger Ramly Wangsa Maju KL #murahgila

Burger jalanan boleh didapati di mana sahaja tepi-tepi jalan atau restoran dengan harga bermula RM2.00 walaupun hanya bungkus dan kadang-kadang menunggu agak lama. Walaupun persaing burger jalanan lebih banyak dari yang berjenama rakyat Malaysia tetap pilih jenama tempatan iaitu Ramly burgers walaupun beratur panjang. Baguslah rakyat Malaysia membantu perniaga- perniaga burger untuk berkembang.

Burger Ramly Bukit Bintang KL

Suasana perniagaan burger didapati dengan berbagai cara dan jenis untuk jadikan rakyat Malaysia pemgemar Burger. Pegedar burger Malaysia terbesar adalah Ramly dengan mudah untuk dapatkan bahan pembuatan burger. Ada jenama lain juga yang keluarkan untuk jadi persaing mereka.

Burger Ramly Bukit Bintang KL #padu

Ada juga yang sanggup makan burger banyak-banyak seperti cabaran rakan-rakan makan seberapa banyak yang boleh dan tidak perlu bayar. Bahawasanya sebanyak mana kita makan burgers bukan ia tidak bermakna sihat ia pasti tetap tidak sihat jika kita kerap makannya. Nasihat saya kurangkan makan burger carilah yang lebih pada sayur dan kalau buat yang segera masakan dagging hingga lemak masak dan minyak lemak dalam burger berkurangan.

Burger Ramly Syah Kg. Baru #bahayabanyakmakan

Log masuk